donderdag 11 mei 2017

Koolhydraten en je stemmingJazeker, melk en koekjes maken je lui. Pasta ook. Een puddingbroodje ook. Vergeet wat je hebt gehoord over de oppeppende werking van suiker. Alle koolhydraten, dus ook suiker, zijn prima kalmeermiddelen. 

Je emotionele reacties komen voort uit de overdracht van impulsen tussen zenuwcellen in je hersenen. Om impulsen te kunnen overdragen [lebben deze cellen neurotransmitters nodig. Neurotransmitters (neuro zenuw) zijn chemische stoffen die zich in de vloeistof rond de cellen bevinden.

De neurotransmitters (dopamine, norepinephrine en serotonine) worden gemaakt uit tyrosine en tryptofaan, aminozuren (onderdelen van eiwit telt) die overvloedig in eiwitrijke voeding aanwezig zijn. Tyrosine is liet belangrijkste bestanddeel van dopamine en norepinephrine, de 'enI( irie'iieurotransmitters (wat verklaart waarom je van een eiwitrijke maaltijd alert en energiek wordt). Tryptofaan is het belangrijkste bestanddeel van serotonine, de 'kalmerende' neurotransmitter.
Alle aminozuren komen uiteindelijk in je hersenen terecht, maar tyrosine is er gewoonlijk veel eerder dan tryptofaan. Wanneer je echter koolhydraten eet, die glucose leveren, maakt je alvleesklier de bekende insuline aan, die  niet alleen glucose naar je lichaamscellen overbrengt maar ook  tyrosine in het bloed laat circuleren. Daardoor krijgt tryptofaan de kans om eerder bij je hersenen te zijn om de productie van serotonine te verhogen. F.n voila! Na een maaltijd van pasta met veel glucose en zei meel voel je je rustiger. Of, zoals sommige mensen klagen, te lui oni na (h• lunch nog een goede deal te sluiten. 

Hoeveel koolhydraten zijn er nodig om dit te laten gebeuren? Volgens Judith Wildefan, wetenschapper bij het Massachussets Center for Technology niet veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De indeling van koolhydraten

Alle koolhydraten bestaan uit eenheden (moleculen) suiker. Niet alle koolhydraten zijn echter zoet, omdat het woord suiker naar een ...