vrijdag 19 mei 2017

De indeling van koolhydraten



Alle koolhydraten bestaan uit eenheden (moleculen) suiker. Niet alle koolhydraten zijn echter zoet, omdat het woord suiker naar een specifieke chemische structuur en niet naar een smaak verwijst. Wat sommige koolhydraten zoet en andere koolhydraten zetmeelachtig maakt, is het aantal en soort suikereenheden die ze bevatten. Lezers die niet bang zijn voor een beetje technische taal en meer over koolhydraten te weten willen komen, vinden hier een aantal feiten en definities. Feit 1: De naam koolhydraat is afkomstig van de waarneming dat deze stoffen bij verhitten water (huiloor = water) verliezen en er koolstof overblijft. Feit 2: Alle koolhydraten bestaan uit eenheden suiker. Feit 3: Afhankelijk van hoeveel suikereenheden een koolhydraat bevat of hoe de eenheden met elkaar zijn verbonden, is een koolhydraat enkelvoudig of meervoudig. Een enkelvoudig koolhydraat bevat slechts een of twee eenheden suiker. Een koolhydraat met één suikereenheid noemen we een monosaccharide (mono = één en saccharide = suiker). Voorbeelden van monosacchariden zijn fructose (fruitsuiker), glucose (bloedsuiker — de suiker die je produceert wanneer je koolhydraten verteert) en galactose (de suiker die je produceert wanneer je lactose, ofwel melksuiker verteert). Een koolhydraat met twee suikereenheden noemen we een duidivisnikor, ook wel dist/Gehand() genoemd (di twee) De bekendste (hamtimide mio (tafolstilkot), dat veelall uit meervoudige koolhydraten, die we ook wel polysacchariden (poly = veel), ho vatten meer dan twee eenheden suiker (technisch gesproken zijn koolhydraten met drie tot tien eenheden suiker oligosaccharielen en koolhydraten met moer dan tien eenheden polysacchariden). Een trisaccharide (tri = drie) bevat drie eenheden suiker. Een voorbeeld van een trisaccharide is raffinose, een meewou dig koolhydraat dat voorkomt in aardap pelen, bonen en bieten en dat een een heid galactose, één eenheid glucose en één eenheid fructose bevat. Een WIrasaccharide (tetra = vier) bevat vier °entte den suiker. Stachyose, een tetrasaccharide in groenten, bevat één eenheid fructose, één eenheid glucose en twee eenheden galactose. Een gewone poly saccharide bevat heel veel suikereenheden. Zetmeel, een meervoudig koolhydraat in aardappelen, pasta en rijst, is een voorbeeld van een polysaccharide met meerdere eenheden glucose. Voedingsvezel is een bijzonder type koolhydraat. Het voorvoegsel 'voedings ' is aan het woord vezel toegevoegd om duidelijk te maken dat deze vezels, uit voedsel, niet hetzelfde zijn als de naholtlijke en synthetische vezels als zijde, ka toen, wol of nylon die je in kledingstoffen vindt. Net als zetmeel is voedingsvezel een polysaccharide. Je bezit echter geen enzymen om voedingsvezel in de afzonder lijkt suikereenheden af te breken, dus voedingsvezel levert geen energie (cal() lieert) of voedingsstoffen. Sommige zien voedingsvezel als een Imams hij een dieet. Meer daarover ver domp in dit hoofdstuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De indeling van koolhydraten

Alle koolhydraten bestaan uit eenheden (moleculen) suiker. Niet alle koolhydraten zijn echter zoet, omdat het woord suiker naar een ...